Monday, February 10, 2014

Semlor...and Vistors

Was in a real baking and cooking mood this weekend so if I have to describe Sunday in one word it would be "yummy".

Banana pancakes American style for lunch,

Pastry filled with onions, crayfish, olives, feta cheese and garlic for dinner, so easy to make,







Saturday I went to one of my favourite supermarkets, it is a big Edeka outside town and  it takes ages to walk through it but they have just about everything. Like crayfish. Currently it is the one one that carries peeled crayfish.  And I am always craving for it, in salads, in pastry...always. Now, German supermarkets are not great in general. You can find everything which is German and basic, but small things like chick peas and spices such as cumin are hard to find. There are of course plenty of bread, pork and meat, potatoes and  regular fruit and vegetables, but anything not basic can be tricky.

We had two lots of visitors over yesterday and that is of course the best excuse to bake! 
First we had family B who live just across the border in the Netherlands and are moving to MI, US very soon and  later on Bea & family came for some semlor, cakes and coffee. They have recently moved to Italy from Cologne. Circle of friends is once again shrinking, but we are so happy that we managed to find free slots to meet up.

Semlor, from Leila. Turn out pretty nice too! I prefer them a little smaller than average.
Semlor



Watched Rush Saturday night. Hubby´s turn to choose and I wasn´t thrilled about watching it at all (on my list we now have Dallas cowboys, Mud, Butler left) but I really enjoyed it! What a nice surprise and I recommend it to anyone who wants to watch a movie without special affects and murderes, no cheese and good actors.




3 comments:

Desiree said...

Jag gillar också Edeka. Tycker nog ändå att tyska matbutiker är helt ok men håller med dig om att sortimentet på bönor, kikärtor och sådant kanske inte är jättebra.
Dina skaldjurs/grönskaksrullar ser jättegoda ut. Är det filodeg du använt? Nyfiken på att höra lite mer om dem. Ser väldigt goda ut och dem skulle jag gärna prova att göra. Dina semlor ser också ut to die for. Mmmmm måste se till att baka semlor snart.
Tack även för ett bra filmtips.
Kram!

Jane said...

Japp, använde filodeg. Delade varje ark på mitten och stekte lite hackad lök, pressad vitlök, hackad paprika, smulad feta. Använde bara cumin - gurkmeja? salt och peppar, skulle nog ganske krydda lite mer nästa gång. Gjorde en liknande sats på köttfärs för ett ag sedan men kände att jag ville ha något nyttigare den här gången.
Semlorna blev bra! Det är lätt att de blir lite torra tycker jag men jag jäste dem i all evighet och de blev faktiskt goda.
Kram!

Desiree said...

Tack så mycket för beskrivning på filodegsknytena. Dem ska jag ta och prova göra som sagt för de både ser och låter supergoda. Håller med dig om att semlor lätt kan bli lite torra men dessa såg supersmarriga ut. Kan inte bestämma mig om jag orkar baka några eller inte. Grejen med vetebrödsrecept är ju ofta att det blir så stora satser. Vi har väldigt liten frys så antigen får man äta MÅNGA eller så får man bjuda in lite vänner.
Kram!